Leading the pack

"Leading the Pack: Een balans tussen gezin en (militair) leiderschap"

Als vader en militair heb ik de unieke kans gehad om zowel mijn gezin als een groep militairen te leiden. Voor mij betekent "Leading the Pack" meer dan alleen een slogan; het weerspiegelt mijn verantwoordelijkheid om zowel mijn gezin als mijn collega’s te leiden. In deze blog wil ik graag mijn ervaringen delen en bespreken hoe ik mijn leiderschapsvaardigheden toepas in beide aspecten van mijn leven.

Leiderschap is voor mij gebaseerd op vertrouwen, integriteit en toewijding. Als vader wil ik mijn gezin inspireren en begeleiden, zodat ze kunnen groeien en bloeien. Als militair wil ik een voorbeeld zijn voor mijn team, hen leiden met vastberadenheid en zorg. Beide rollen vragen om een sterke ethiek, goede communicatie en het vermogen om anderen te motiveren. Leiden is ook volgen, je moet weten wanneer je even een stapje terug moet doen zodat je eenieder van je team in zijn of haar kracht kan zetten.

Het leiden van een gezin en collega’s in een militaire omgeving hebben zowel overeenkomsten als verschillen. Beide vereisen organisatie, besluitvaardigheid en het vermogen om anderen te beïnvloeden. Echter, in het gezinsleven is er een intieme band en emotionele connectie, terwijl het militaire leiderschap gebaseerd is op hiërarchie en discipline. En toch kruisen deze aspecten in beide werelden. Zo breng ik mijn kids al vroeg discipline bij bijvoorbeeld door hun bed op te maken want hoe kun je tot grootse dingen in staat zijn als je de kleine dingen niet goed doet? Het is essentieel om flexibel te zijn en verschillende leiderschapsstijlen toe te passen, afhankelijk van de situatie.

Praktische tips en inzichten:

  • Bouw sterke relaties op: Investeer tijd en moeite in het opbouwen van sterke banden met je gezinsleden én collega’s. Een goede relatie vormt de basis voor vertrouwen en effectieve communicatie. Ga ’s middags of ’s avonds even een rondje lopen met je collega of kind en praat over koetjes en kalfjes. Dit zorgt voor een sterke band en geeft de ander het gevoel dat je er bent voor ze.

 

  • Stel duidelijke doelen: Definieer duidelijke doelen en visies voor je gezin en collega’s. Laat in beide gevallen hen ook meedenken in  gezamenlijke doelen. Zo creëer je acceptatie en men heeft het gevoel dat het ook hun doelen zijn. Communiceer deze doelen en motiveer anderen om eraan bij te dragen. Zo werk je samen een je gezamenlijke waarden.

 

  • Wees een rolmodel: Als leider moet u het goede voorbeeld geven. Toon vastberadenheid, integriteit en positieve waarden in uw acties en beslissingen. Communiceer ook wat jouw waarden zijn. Als men niet weet waarom je doet wat je doet dan heeft men vaak ook minder begrip. Leg het uit!

 

  • Luister en communiceer: Luister actief naar de behoeften en zorgen van uw gezin en collega’s. Vergelijk jouw waarden en die van je gezinsleden of collega’s. Sta open voor elkaars verschillen en maak hier een mooie passende puzzel van.

 

  • Volg en leid: Volgen is net zo belangrijk als leiden. Op die momenten dat het nodig is zet je collega’s of je gezinsleden in hun kracht. Je moet dat aanvoelen, écht luisteren en het lezen van lichaamstaal. Dit is te leren en ik kan je daarmee helpen.

 

Het vinden van een balans tussen je rol als vader en je militaire verantwoordelijkheden kan uitdagend zijn. Het is belangrijk om regelmatig tijd door te brengen met je gezin, zelfs tijdens drukke periodes. Communiceer openlijk over je verplichtingen en zorg ervoor dat je gezin begrijpt waarom je soms weg moet zijn. Maar als je er wel bent, ben er dan ook echt. Zoek manieren om betrokken te blijven bij het leven van uw gezin, zelfs als je fysiek afwezig bent, zoals beeldbellen of appen.

 

Inspiratie en motivatie: Leiderschap is een voortdurende reis van groei en ontwikkeling. Het is belangrijk om ook jezelf te blijven inspireren en motiveren. Zoek mentors, lees boeken over leiderschap en blijf leren van je ervaringen. Wees niet bang om fouten te maken, maar leer ervan en blijf streven naar verbetering.

 

Het leiden van je gezin en collega’s in een militaire omgeving vereist moed, toewijding en empathie. Door leiderschapsvaardigheden toe te passen in beide aspecten van je leven, kun je een positieve invloed hebben op de levens van je gezinsleden en je collega’s. Het vinden van een balans tussen deze twee rollen is een uitdaging, maar met de juiste mindset en praktische strategieën kun je beide gebieden effectief leiden. Voor mij is en blijft het een eer om te leiden in het groen en absoluut een eer en trots om mijn gezin te leiden maar ook te volgen.

Wil je meer weten over leiderschap en hoe ik dit doe dan kan je altijd contact met me opnemen.

Groetjes ken

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.