Omgaan met negatieve gedachten

Iedereen heeft wel eens een mindere dag en het is dan ook volkomen normaal dat je soms in een negatieve spiraal terechtkomt. Gelukkig zijn er manieren om hiermee om te gaan en deze gedachten te verminderen.


Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen is erkennen dat je negatieve gedachten hebt. Vaak willen we deze gevoelens negeren of onderdrukken, maar dit is juist contraproductief. Door de gevoelens te erkennen, kun je ze verwerken en op zoek gaan naar manieren om ermee om te gaan.

Probeer ook eens te onderzoeken waar deze negatieve gedachten vandaan komen. Vaak worden we beïnvloed door onze omgeving, onze ervaringen of onze overtuigingen. Door te herkennen waar deze gedachten vandaan komen, kun je beter begrijpen waarom je zo denkt. Vervolgens kun je kijken of deze gedachten realistisch zijn en of ze een reële weerspiegeling zijn van de situatie.

Sommige mensen vinden het nuttig om te mediteren of mindfulness-oefeningen te doen. Deze technieken kunnen je helpen om kalm te blijven en je te concentreren op het huidige moment. Zo kun je je gedachten op een rijtje zetten en je emoties onder controle houden.

Verder kan het helpen om negatieve gedachten te vervangen door positieve. Dit betekent niet dat je jezelf voor de gek moet houden of dat je de realiteit moet negeren, maar het betekent wel dat je de situatie in een ander licht kunt bekijken. Door te kijken naar de positieve aspecten, kun je jezelf meer ontspannen en een betere kijk hebben op de situatie.

Een mooie methode om te gebruiken is de kantel methode. Op het moment dat je iets negatiefs ervaart of je hebt negatieve emoties weet je exact wat je niet wilt. Je zegt tegen je zelf letterlijk het volgende; DIT WIL IK NIET, DUS WAT WIL IK DAN WEL? Op het moment dat je dat al zegt gaat je brein direct opzoek naar wat je wel wilt en het komt met oplossingen voor je die je beter zullen doen voelen.

Tot slot is het belangrijk om jezelf te omringen met positieve energie. Dit betekent dat je mensen moet vermijden die je naar beneden halen en dat je in plaats daarvan tijd moet doorbrengen met mensen die je steunen en motiveren. Zo groei je niet alleen als persoon, maar voel je je ook gelukkiger en positiever.

Kortom, negatieve gedachten kunnen ons allemaal overkomen. Door deze op een realistische manier te benaderen, te mediteren en omringd te zijn door positieve energie, kunnen we deze gedachten verminderen en ons richten op de goede dingen in het leven.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.