Teambuilding

Togheter Everone Achieves More

Eigenschappen van effectief leiderschap


1. Standvastige moed, gebaseerd op zelfkennis en kennis van het vak. Geen enkele volger wil geleid worden door iemand zonder zelfvertrouwen en moed.

 

2. Zelfbeheersing. Degene die geen controle over zichzelf heeft, kan nooit leiding geven aan een ander.

 

3. Een scherp gevoel voor rechtvaardigheid. Geen enkele leider kan het gezag hebben en behouden over zijn volgers zonder een gevoel van eerlijkheid en rechtvaardigheid.

 

4. Ondubbelzinnige besluitvaardigheid. Degene die aarzelt in zijn besluitvorming, laat blijken dat hij niet zeker is van zijn zaak.

 

5. Vastomlijnde plannen. Een succesvolle leider plant zijn werk en werkt aan zijn plan. Een leider zonder duidelijk plan is als een schip zonder roer. Het is een kwestie van tijd voordat het op de klippen loopt.

 

6. De gewoonte om meer te doen dan waar je voor betaalt wordt. Een van de gevolgen van leiderschap is de noodzakelijke bereidheid om altijd meer te doen dan de leider van zijn volgers vraagt.

 

7. Een aangename persoonlijkheid. Geen enkele onverzorgde, onverschillig persoon kan een succesvolle leider worden.

 

8. Sympathie en begrip. Een succesvolle leider moet sympathie met zijn volgers hebben en begrip hebben voor hen als persoon en voor hun problemen.

 

9. Oog voor detail. Succesvol leiderschap vraagt om een uitstekend oog voor detail.

 

10. De bereidheid om volledige verantwoordelijkheid te nemen. De succesvolle leider moet bereid zijn de verantwoordelijkheid te nemen voor de fouten en tekortkomingen van zijn volgers.

 

Bron: Think and Grow Rich - Napoleon Hill

Oorzaken van falend leiderschap


1. Het onvermogen om details uit te werken. Efficiënt leiderschap betekent het vermogen om goed te kunnen organiseren en daarbij op alle details te letten.

 

2. De onwil om eenvoudig werk te doen. Echte leiders zijn bereid, wanneer het nodig is, werk uit te voeren dat normaal door iemand anders gedaan wordt.

 

3. De verwachting betaald te worden voor hun kennis, in plaats van het toepassen van kennis. Alleen toegepaste kennis is van waarde.

 

4. de angst voor concurrentie van volgers. De leider die vreest dat een van zijn volgers zijn plaats inneemt, kan erop rekenen dat die angst vroeg of laat waarheid wordt. Een bekwame leider traint zijn volgers aan wie hij delegeert alle details van leiderschap.

 

5. Gebrek aan verbeeldingskracht. Zonder verbeeldingskracht is de leider niet in staat met noodgevallen om te gaan en om plannen te maken om zijn volgers efficiënt te leiden.

 

6. Egoïsme. de leider die de eer opstrijkt voor het werk van zijn volgers, kan rekenen op weerstand. De echte grote leider is tevreden als alle eer naar zijn volgers gaat, omdat hij weet dat de meeste mensen harder zullen werken voor erkenning dan voor geld.

 

7. Onmatigheid. Volgers hebben geen respect voor een roekeloze leider.

 

8. Gebrek aan loyaliteit. Voor de leider die niet loyaal is en geen vertrouwen heeft in zijn partners, zowel boven als onder hem, zal het leiderschap niet lang houdbaar zijn.

 

9. benadrukken van de eigen autoriteit en leiderschap. De efficiënte leider leidt door te inspireren en niet door angst in te boezemen.

 

10. De nadruk leggen op een titel. De competente leider heeft geen titel nodig om respect van zijn volgers te krijgen. 

Teamwork en leiderschap. Hoe pak je dat aan?


Het leiderschapscircumplex

Dit is een superhandige tool waarin heel veel duidelijk wordt over jouw stijl van leiderschap.

Na een korte uitleg van dit model wordt er een casus ingebracht.

Door middel van deze ingebrachte casus wordt er gekeken naar hoe effectief het leiderschap is.

 


Wil jij als leider of manager ook hiermee aan de slag om zo meer inzicht te krijgen in jouw leiderschap? Of wil je met je medewerkers een teambuilding organiseren tegen een schappelijke prijs? Dat kan!

Ik heb zeventien jaar aan ervaring bij de Koninklijke Landmacht en heb ik vele soldaten, onderofficieren en officieren opgeleid op het gebied van (mentale) vorming en leiderschap.

Je kan bij mij terecht voor groepsvormingsprocessen, teambuilding en leiderschapstrainingen. Dit kan op locatie maar ook in de natuur.

Met een kennismakingsgesprek brengen we eerst in kaart wat je wilt bereiken met het team. 

Neem contact op voor een kennismakingsgesprek. Ik kom graag naar je toe om de mogelijkheden te bespreken


Teambuilding sfeerimpressie