Angsten en emoties

Het moment dat ik deze blog begin te schrijven zit ik net in de trein naar het werk. Met mijn koptelefoon op ben ik ondertussen aan het luisteren naar één van mijn grote inspiratiebronnen, Michael Pilarczyk. Een paar boeken heb ik van hem zoals Master your mindset, Je bent zoals je denkt, Dansen in de hemel en de Nederlandse vertaling van Think and grow rich van Napoleon Hill. Die laatste dat is echt een openbaring, waarom ben ik daar niet eerder mee begonnen vraag ik me weleens af. Ach ja, alles komt op het juiste moment op de juiste tijd en juiste plaats moet ik maar denken.

In de app Meditation Moments van Michael staan luisterboeken, meditaties, muziek en quotes. Elke dag maak ik er gebruik van want voor mij is het echt een verrijking en vaak krijg ik een bevestiging van wat ik al wist of van wat ik onbewust toepaste in mijn leven, positief en negatief. Een hoofdstuk gaat bijvoorbeeld over Autosuggestie, het (opnieuw) programmeren van je onderbewuste mind door middel van verbeeldingskracht. Wat een waanzinnige tool als je weet hoe het werkt. Ik ben er achter en het werkt als een malle voor mij. Vanaf jongs af aan worden alle prikkels die je ontvangt via de vijf zintuigen in je bewuste en onderbewuste mind geplant. Zo weet je dat je eerst de (hete) kraan moet checken voordat je je handen er onder doet. (prikkel, voelen, heet, au, geprogrammeerd). Simpel toch? Zo zijn er nog tal van voorbeelden. Het werkt hetzelfde met emoties waar ik eerder al eens over heb geschreven naar aanleiding van een filmpje wat ik had bekeken van een andere inspiratiebron, Dr. Joe Dispenza.

Het lullige ervan is dat je brein het verschil niet weet tussen fysieke pijn en emotionele pijn, de actie die je brein daarop uitvoert is wel hetzelfde. Het neemt je in bescherming. Dus als jij je vroeger hebt gebrand aan het strijkijzer dan voorkomt je brein dat het je nog een keer gebeurd en als je een keer goed bedonderd ben door iemand in je omgeving dan neemt je brein je ook dan in bescherming om te voorkomen dat het nog een keer gebeurd. Dit is allemaal niet erg natuurlijk want zo leer je van alle gebeurtenissen in het leven. Echter als het je dagelijkse functioneren gaat belemmeren dan is het tijd voor actie.

Je brein wilt je altijd in bescherming nemen en vaak is dat maar goed ook! Echter kunnen er patronen ontstaan die je belemmeren in je dagelijkse functioneren.  Als jij altijd te horen hebt gekregen dat een opleiding de enige kans is op een goeie baan dan ga je dat vanzelf geloven. En als je het gelooft heb je gelijk. Ik kan je het tegendeel bewijzen! De opmerking, als je voor een dubbeltje geboren bent zal je nooit een kwartje worden is natuurlijk de grootste onzin die er bestaat. Maarja, als je ouders, met de beste bedoelingen, zeggen dat we een familie zijn die nooit heeft kunnen leren en echte harde werkers zijn dan ga je vanzelf mee in die overtuiging. En voor alles geldt, ben je er happy mee, lekker doen.

Maar voor alles geldt ook, je hebt een keuze. Accepteer je dat dubbeltje of wordt je wel een kwartje.

Angsten en Emoties

Als bepaalde emoties en angsten je leven gaan beheersen is het wel echt tijd om actie te ondernemen. Er zijn zes basisangsten die je zou moeten onderzoeken bij jezelf om te bepalen of deze bij jou in de weg zitten. De zes basisangsten zijn; de angst voor armoede, de angst voor kritiek, de angst voor ziekte, de angst voor verlies van liefde, de angst voor ouderdom, en de angst voor de dood. Ik zou adviseren om te onderzoeken bij jezelf welke van deze angsten invloed hebben op jouw leven. Stel jezelf kritische vragen waarom je bepaalde dingen wel of niet doet en waarom je nog niet op die plek bent waar je zo graag wilt zijn.

Geef positieve emoties voorrang op de negatieve. Ik weet dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan maar onmogelijk is het niet. De wet van gewoonte helpt hierbij. Dwing jezelf om positief te zijn, positief denken en positief zijn. Zie elke situatie als een stok, met aan allebei een kant, een positieve en een negatieve. Jij kiest zelf welke kant je aandacht geeft. Als je positieve mindset overheerst dan is er geen ruimte voor negatieve gedachten. Deze kunnen niet tegelijk plaatsvinden! De krachtigste positieve emoties die je dagelijks eigenlijk zou moeten voelen zijn; de emotie van verlangen, vertrouwen, liefde, seks, enthousiasme, romantiek en hoop. Ga maar eens na bij een van deze emoties die je vast weleens gevoeld hebt wat er toen door je heen ging. Bij liefde ben je niet te stoppen, je verzint de gekste dingen om bij je liefde te zijn. Stel je eens voor dat je die droomreis aan het maken bent waar je al jaren over droomt. Visualiseer jezelf op dat eiland of waar je ook bent. Voel de emotie en stel je voor dat je al op die locatie bent. Als je die echte positieve emotie voelt dan komen er dingen in beweging (Esther Hicks - Law of Attraction). Doe dit dagelijks met wat jij verlangt en het zal op je pad komen maar je moet er absoluut in geloven, absoluut in vertrouwen dat het komt, grenzeloos verlangen hebben, en doorzettingsvermogen hebben. Als jij je mind vult met gedachten die jij wilt, dan komen ze vroeg of laat op je pad. Als je je mind vult of laat vullen met toxic gedachten dan blijf je altijd op dezelfde plek die je eigenlijk niet wilt.

De meest negatieve emoties, die je beter kan vermijden, zijn; de emotie van angst, jaloezie, haat, wraakzucht, hebzucht, bijgelovigheid, boosheid. Elimineer deze uit je systeem. Deze emoties kunnen een  destructief effect hebben op je hele bestaan. En je kan heus wel een keertje boos of bang zijn maar vraag jezelf dan af of het reëel is en probeer snel weer in balans te komen.

Ook ik heb een hele reis afgelegd met ups en downs en heb allerlei angsten overwonnen en allerlei emoties gezien bij mezelf. Dit heeft me alleen maar sterker gemaakt en nog bewuster van wat mijn doel is in het leven. Ik help je graag met het vinden van jou doel als je hier naar op zoek bent.

Tot zover mijn blog van januari, hopelijk heeft het geleid tot nieuwe inzichten en kan het je helpen.

Wil je er meer over weten kan je me ook een bericht sturen. Ik ga graag over deze onderwerpen in gesprek. Ook als je een coach zoekt op dit gebied kan ik je hier ook in ondersteunen en in de komende tijd coach ik voor niks i.v.m. mijn NOBCO traject.

Wat vind je van mijn blog?

Reactie plaatsen

Reacties

Saskia
2 jaar geleden

Wauw. Heel inspirerend geschreven. Ik ga hier over nadenken. Ben al een heel eind op weg door mijn eigen pad te volgen met deze passende woorden word mijn pad wat duidelijker. Door wat je zegt doelen te stellen in wat wij als persoon belangrijk vinden. Mooie blog duidelijk beschreven.

ken
2 jaar geleden

Dank je Saskia voor je reactie. Goed om te horen dat je al een eind op weg bent. Ik hoop dat mijn verhaal je inzichten geeft in de keuze welk pad je gaat nemen. Ben benieuwd. Succes
Groetjes Ken